Älskar risotto!
2010-03-13 @ 23:35:19
Idag har jag jobbat hela dagen... avslutar kvällen med en underbar kantarellrisotto med rimmat sidfläsk samt rosastekt hjortracks. Helt underbart gott! TRY IT!
Risotto är enkelt, gott o exklusivt! Perfekt till vardags, fest o läckrare middag! Man kan tillaga det mesta till.
"Det är bara fantasin som sätter gränserna"
haha TRUE OR NOT?

Risotto är enkelt, gott o exklusivt! Perfekt till vardags, fest o läckrare middag! Man kan tillaga det mesta till.
"Det är bara fantasin som sätter gränserna"
haha TRUE OR NOT?

Ca 4 portioner, tar 30–40 minuter att göra.
2 dl arborioris (inte avorioris eller någon annan sort)
1 lök
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
4 msk rumsvarmt smör
1–2 dl nyriven parmesan (riktig parmesan som du river själv, inga imitationer, inget parmesanpulver på påse)
svartpeppar
- Koka upp vattnet med buljongtärningarna – låt det stå på låg värme och hålla sig varmt.
- Hacka löken fint och fräs den i olivoljan (i en tjockbottnad kastrull), den får inte ta färg utan ska bara bli genomskinlig, ca 5 minuter på låg värme.
- Häll i riset och låt det fräsa med någon minut. Från och med denna punkt måste du fortsätta röra oavbrutet, men lugnt och stilla. Inga pauser.
- Häll i vinet och låt det koka in – det ska inte bli helt torrt. Fortsätt sedan att tillsätta den varma buljongen en dl åt gången. Buljongen får inte sänka värmen på risotton, det är därför både risotto och buljong ska småkoka. Fortsätt att röra.
- Efter 20 till 30 minuter har du blandat i och kokat in all buljongen, konsistensen ska vara som fast risgrynsgröt. Ta då grytan av värmen och rör ner smör, parmesan och dra några varv på svartpepparkvarnen.
- Lägg på ett lock och låt risotton stå i fem minuter. Sedan är den klar att serveras.